Ondertussen 2 maanden op reis dus even tijd voor een verse tussenstand. Sinds 8 maart ben ik ook niet meer alleen op reis. Ik heb al m’n 508 vrienden verteld over mijn reis. Even geen mooie foto’s en verhalen over hippe feestjes of sportieve mijlpalen op Facebook. Maar gewoon een eerlijk en alledaags verhaal. En dat levert leuke opmerkingen op en nieuwe gesprekken. Dat is ook leuk aan deze reis, ervaringen delen maakt het veel leuker.

Concreet
Ook nu ben ik weer concreet aan de slag gegaan met een aantal dingen. Ja, sommige dingen staan nog steeds op het lijstje omdat ik ze belangrijk vind of omdat ze toch nog geen automatisme zijn geworden.

Concrete-dingen lijstje:

  • aan t werk in blokjes van 90 min
  • minder telefoon
  • meer sport
  • kickstart-opsta-ritueel
  • rituele ontwikkelen voor dingen te makkelijk blijven liggen (afwas, was etc.)
  • plan 2 avonden in waar je 1 ding tegelijk gaat doen
  • stel jezelf de vraag, draagt dat nou echt bij aan een relaxter leven en meer rust in m’n hoofd?

Er zijn minder nieuwe dingen bijgekomen op dit lijstje omdat ik vind dat t ook wel even goed is zo. Aan sommige dingen moet ik nog genoeg aandacht besteden om het voor elkaar te krijgen. Ja, ik zit nu wel in een 90 minuten blokje én m’n telefoon ligt buiten handbereik.

Minder effectief
Wat was er deze maand minder effectief van het bovenstaande lijstje? Nou eigenlijk alles. De energie die ik voorgaande weken had, leek echt minder. Ik kwam minder lekker uit de startblokken. In mijn blog post over rituelen zeg ik er dit over:

“Vorige week vrijdag voelde ik het al, een soort bleh-bah-lekker-traag gevoel maakte zich meester van me. Waar ik de voorgaande weken positief en met behoorlijk wat energie richting een relaxt en kleurrijk leven huppelde, voelde dit weer wat minder. Dit gevoel was er al toen ik mijn ogen nog nauwelijks open had. Uit bed en hup, dat opsta-kickstart ritueel aanslingeren. M’n soort van standaard ontbijt gemaakt maar ook dat ging nét niet goed. Zo’n iets te zacht ei waar je dan vol met je hand in grijpt, druipend eigeel aan je hand voor je goed en wel wakker bent. Getver…”

Waar het de voorgaande weken zo lekker ging, kwam het nu allemaal net iets minder goed uit de verf. Maar laten we eerlijk zijn, nu al een relaxt en kleurrijk leven hebben, dat zou niet goed zijn hoor! Er hoort tegenslag bij, strijd en teleurstelling….bij hoge pieken horen ook diepe dalen. Ik schrijf niet voor niks een tussenstand, ik ben er nog niet.

Een dipje maar dat is ook niet zo erg. Ik heb niet gelijk nieuwe punten aan m’n concrete-dingen lijstje toegevoegd. Als t beter gaat, gaan we gewoon hier weer mee verder.

Wat ik dan wel lastig vind, is dat ik niet weet hoe het komt dat de emmer opeens weer snel vol is. Heb ik weer teveel gedaan? Of gekke keuzes gemaakt? Of gewoon maar dingen gedaan zonder echt keuzes te maken? Ik kan er in dit geval niet echt de vinger op leggen.

Wel -heel- effectief
In deze dip -ook wel normaal verloop van een proces- was er toch wel een lichtpuntje. De dagelijkse rituelen boden houvast en gaven structuur waardoor ik toch niet helemaal stuurloos was. Met name het opsta-kickstart ritueel, werkte goed en kostte me weinig moeite. Kennelijk hoorde dat er nu gewoon een beetje bij.

Maar ook het werken in blokjes van 90 minuten werkte in deze periode. Niet optimaal gefocust maar goed genoeg om niet afgeleid te worden door andere dingen. En ik kreeg het wel voor elkaar om te schrijven. Misschien niet een ontzettend briljant stuk maar al doende leert men. Dat geldt trouwens voor dit hele blog 😉

Dat meer bewegen moet wel vind ik dus daar heb ik een begin mee gemaakt. Hoe? Door te kijken naar dingen die buiten mijn comfortzone liggen maar praktisch gezien misschien een prima optie zijn. Dat kun je lezen in mijn blog post Mindfilness, hardlopen en yoga.

De drukke bende
In de tweede helft van deze maand was het misschien een iets drukkere bende in m’n hoofd. Maar over het algemeen heb ik veel minder het opgejaagde gevoel. Het gevoel dat ik nog van alles moet. Laatst had ik gewoon even een kwartiertje over, heerlijk. Gewoon even niks. Dat was fijn ook omdat ik niet de behoefte voelde om snel nog even dit of dat te gaan doen.

De afgelopen 2 maanden heeft de nadruk heel erg gelegen op het creëren van ruimte in de dagelijkse gang van zaken. En daarmee ruimte in m’n hoofd. Het maken van doordachte keuzes was wat mijn betreft de rode draad van de reis. Gewoon minder doen. Hiermee heb ik het aspect “relaxt” van mijn reis naar een relaxt en kleurrijk leven, al aardig vorm gegeven. Voor mij is het een prima tussenstand.

Ik merk nu, ongeduldig als ik ben, dat er een nieuwe impuls moet komen. Het kleurrijke deel van mijn reis moet ook een beetje vorm gaan krijgen. “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe was de kickstarter van deze reis en betere keuzes maken om wat relaxter te worden. “Waar haal ik de energie vandaan?” van Hans van der Loo en Patrick Davidson dit misschien wel voor het kleurrijke deel van de reis. Het is in ieder geval een heel prettig geschreven boek met een heel praktische toegankelijke insteek. Op naar de volgende kleurrijke tussenstand over een maandje!

Mijn route…
– het kleurrijke deel een beetje inhoud proberen te geven
– aandacht blijven besteden aan de punten op t concrete-dingen lijstje
– niet te lang stilstaan als de energie weg zakt of de emmer even te vol wordt

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.