Het boek van Tony Crabbe heeft me geïnspireerd om dingen anders aan te pakken. Om dat positieve gevoel vorm te geven, kocht ik een vers notebook, een weekplanner en een mindfull journal. Opruimen en een frisse start maken. Nou ja, als ik thuis ben dan. Ooit begon het nieuwe schooljaar en ging je naar de V&D schoolcampus, dat was een hoogtepunt in het jaar. Zo voelde dit ook een beetje.

In Australië heb je geweldige stationary winkels zoals Kikki K, Typo of Smiggle wat meer voor kinderen. Ideaal om heerlijk rond te snuffelen tussen notebooks, planners, pennen en etuis. Mijn nieuwe aankopen vormden de ultieme commitment voor de veranderingen die ik wil maken.
Opruimen helpt je echt - Kikki K

Uit je hoofd, op papier
Als ik aan het werk ben, vind ik het fijn om ideeën of dingen die ik nog moet doen op te schrijven. Dan hoef ik ze tenminste niet te onthouden. M’n hoofd regelmatig opruimen en gewoon wegschrijven naar een externe harde schijf -gewoon een notebook dus. Maar voor gewoon vergeten, is ook wat te zeggen. Dan zal het niet ontzettend belangrijk zijn.

Mijn hoofd raakt soms overbelast van alle indrukken dus alles wat ik kan opruimen, is mooi meegenomen. Ik moet voorkomen dat er zoveel in zit dat de hele boel blokkeert zoals tijdens mijn burnout toen ik nauwelijks 3 simpele dingen in het mandje van de Appie kon doen. En echt, pasta met zalm en spinazie is geen hogere wiskunde. Zelfs voor mij niet -je begrijpt dat dit geen food blog gaat worden :p

Mindmapping
Old school dingen opschrijven werkt het beste bij mij. Dit ondanks de moderne tools zoals Evernote. En clouds die overal bereikbaar zijn. Ideeën die ik heb, schrijf ik op een groot vel papier of whiteboard. Op deze manier leiden ze vaak tot betere ideeën. Heerlijk om dan met kleuren, pijlen en strepen volgorde aan te brengen en context te creëren. In m’n hoofd zie ik die verbanden minder makkelijk, uitschrijven helpt. En zo’n vol gekladderd whiteboard ziet er natuurlijk ontzettend creatief uit 🙂

Opruimen
Als ik aan t werk ben, vind ik het fijn dat mijn bureau opgeruimd is maar wel met de nodige tools en dingen voor inspiratie. Kijk ik verder om me heen, wil ik wel dat het een beetje opgeruimd is. Dat geeft me rust en dan werk ik relaxter. Begin ik al een beetje neurotisch op je over te komen?

De master van het opruimen is Marie Kondo. Zij schreef de bestseller”Opgeruimd!”. Het boek heb ik -nog niet- gelezen maar wel aardig wat filmpjes van haar bekeken. En I get it, opruimen zorgt niet alleen voor praktische ruimte maar ook in je hoofd geeft het ruimte. Dus ik ruim niet persé op omdat ik opruimen zo ontzettend leuk vind maar omdat het resultaat mij vaak wat rust geeft.

Zo ziet mijn bureau er meestal uit. Let wel, dat is als de kleuter niet samen met mama op de laptop “aan t werk” is. Ik denk niet dat Marie Kondo daar tegenop kan. Zelf is zij momenteel in verwachting van haar eerste kindje, ik ben benieuwd of dat haar visie gaat veranderen.

Mijn werkplek valt best mee, soms is het aan het einde van de dag wat chaotischer. Maar die snoeren aan de rechterkant, daar zou ik nog wel iets mee moeten doen. Opruimen helpt je echt - mijn bureau

In dit filmpje komt Marie Kondo langs om te laten zien hoe “uncluttering” van je bureau werkt. Eigenlijk is de aanpak van opruimen ook redelijk zakelijk, er wordt gevraagd naar een visie/doel; hoe wil jij dat je bureau er uitziet en wat draagt daaraan bij?

Misschien ben je net iets te nuchter om spullen te bedanken, tenminste dat was mijn eerste gedachte.
Of om ze echt vast te houden en er iets bij te voelen. Mijn eerste gedachte zal vaak zijn, dit had ik vaker af moeten stoffen. Dat is dan misschien ook een aardige trigger om iets weg te gooien.

Overigens zijn er ook prachtige filmpjes over hoe je je kleding moet vouwen maar daar ben ik nog even niet aan toe. Daarvoor geldt voor mij, we hebben een kledingkast met een deur. Als de deur dicht zit, zie ik niks van de chaos daarachter. Daar ben ik helemaal zen mee!

Mijn route…
– opruimen werkt voor mij, het geeft rust. Daardoor ben ik, in ieder geval op m’n werkplek beter gefocust.
– dingen opschrijven mag in deze digitale tijd misschien old skool zijn, ik krijg er meer overzicht van en uiteindelijk betere ideeën.
– “Spark Joy” is gereserveerd bij de bieb 🙂

 

 

 

 

 

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.