Muziek roept sterke emoties op. Met dat ene nummer zit je zo weer op het strand van Sydney met die ontzettend leuke Keanu look-a-like. Je beleeft het allemaal weer op nieuw, fijn om die 3.22 min weer terug te zijn in dat moment. Dat hij echt geen zinnig woord te melden had, vertelt het nummer gelukkig niet. Muziek is krachtig.

Feeling blue?
Tsja na 6 maanden rondreizen in een prachtig land is de thuiskomst wel even een feeling blue momentje.
Wat goed werkte voor mij, was de Ipod erbij te pakken en de nummers te draaien die we al 6 maanden hadden gehoord. Weer even lekker terug naar Francois Péron, naar het strand waar we als enige stonden met onze auto. Of lekker over het strand van Fraser Island met Hozier. Zelfs de Thomas de trein en de Biba boerderij horen daar een beetje bij. Het verzacht de thuiskomst een beetje.

Je hebt het zelf vast wel eens ervaren, muziek heeft een sterke invloed op je stemming en kan herinneringen triggeren. Dit kun je ook gebruiken om je stemming te beïnvloeden. Zelf merkte ik dat ik in een positieve, actieve modus kwam doordat ik even alleen in de auto zat en de Ipod even hard aan zette met wat fijne nummers. Op die manier kwam ik in een positievere mood waardoor ik na 10 minuten veel beter gestemd was. Na veel tijd in de auto zitten én 24/7 samen zijn, kunnen die 10 minuten heel waardevol zijn.

Emotie
Muziek kan ook je stemming versterken. Als je -liefdes- verdriet hebt, lijkt elk nummer van toepassing op jou en die belachelijke ex. Of elk nummer verheerlijkt het beeld van die onbereikbare liefde. Zelf kon ik altijd helemaal zwelgen in muziek als ik verdrietig was. Er was geen nummer wat geen mijn emoties niet versterkte. Ik moet bekennen dat het heerlijk was, je even helemaal verliezen in muziek.

De 1e keer in Australië heb ik overleefd door de CD “Naar huis”en “Acda en de Munnik” van…jawel Acda en de Munnik. Toen Als ik nu de CD’s weer op zet, zit ik zo weer op die dorm waar ik de eerste keer begonnen ben. Op het moment dat ik naar Australië vertrok, woonde ik in Amsterdam. Alle liedjes verwezen naar Amsterdam en alles klopte. Wellicht hielp ook dat het Nederlandstalig is, een sterke link met thuis. De kracht van de muziek is misschien wel sterker dan er daadwerkelijk weer zijn.

Maak die lijst
Als ik iets moet doen, zijn er verschillende manieren om daadwerkelijk aan de gang te gaan maar muziek is wel een heel fijne. Na ruim 6 maanden onderweg, hebben we de Ipod wel een beetje doorgelopen en weet ik precies welke nummers mij een positieve vibe geven. Ga eens door je muziek heen en eigenlijk weet je het gelijk als een nummer begint, hier krijg ik een vibe van. Het is geen garantie dat het ook kwaliteitsnummers zijn maar who cares, als jij dingen maar voor elkaar krijgt.

Freddy Mercury deed het al met “I want to break free”, stofzuigen. Huishoudelijke klussen werken prima met een up beat nummer. Maar ook op je werk kun je profijt hebben van nummers die je net iets actiever en positiever maken zodat je wel begint aan dat rapport. Bij mij werkt het t beste als ik ook mee zing maar dat is niet altijd een aanrader natuurlijk ;-). Een koptelefoon is wel een vereiste, collega’s zullen je dan niet zo snel storen en je wordt ook niet afgeleid door de telefoon of andere storende geluiden.

Zorg dat je een lijst klaar hebt met nummer die jouw inspireren en actief maken, geef de lijst een kick-ass naam – make shit happen ofzo- en probeer er maar eens een week iets mee te doen. Misschien kom je er achter dat je niet kunt werken met muziek, dat kan natuurlijk ook. Gebruik het dan als een kickstarter en leg die Ipod weg en ga aan de slag!
Muziek om in de mood te komen - CDs uitzoekenNatuurlijk is muziek ook heerlijk om te ontspannen, lekker te luisteren. Ga eens door je muziek collectie heen, pak eens wat CD’s -je weet wel, die schijfjes in die plastic doosjes. Hoe lang is het geleden dat je een hele CD hebt geluisterd? En samen door de CD’s gaan is natuurlijk nog leuker.

Mijn route…
– als ik weinig energie heb, werkt mijn “make shit happen” lijst het beste
– kijk ook eens naar een clip bij een nummer, vaak versterken beelden de emotie van het nummer nog wat.
– vanaf nu zal ik ook wekelijks muziek delen die voor mij iets doet. Misschien voor jou helemaal niet maar dan heb je in ieder geval weer even een -nieuw- nummer gehoord 🙂

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.