Als je een aantal relaties hebt gehad, heb je meestal wat emotionele bagage. Je neemt gewoontes over van een partner die je vrolijk inbrengt in je nieuwe relatie. Je maakt dingen mee die weer invloed hebben op je nieuwe relatie. Je kent het wel. Niet altijd even handig maar ja zo gaat dat nou eenmaal. Vorige week kwam ik tot de conclusie dat ik ook muziek in m’n bagage heb. Dat klinkt een stuk leuker en grappig om even stil te staan bij wie ik wat heb opgepikt!

Ex nummer 1
Of om het wat persoonlijker te maken, laten we hem Paul noemen. Okay, hij heet gewoon Paul. Toen wij elkaar ontmoetten, was ik 19 en hij een oudere -niet persé wijzere man- van wel 29! Ja, shock and horror. En hij deed iets met muziek, hij deed het conservatorium. Ooit begonnen met trompet en uiteindelijk afgestudeerd op zang. Toen we een soort van samen gingen wonen op zijn kamer van 4m. bij 4m., was ik al lang blij dat die trompet de deur uit was.

Via Paul kwam ik in contact met klassieke muziek. Natuurlijk had ik wel gehoord van Bach, Mozart, Wagner en nog wat componisten maar echt klassieke muziek geluisterd had ik nooit. Daar kwam in een rap tempo verandering in. Ik heb nog nooit zo vaak in een kerk gezeten! Er kwam van alles voorbij en ik vond lang niet alles mooi maar ik ontwikkelde wel een voorkeur. Muziek van de componisten uit de barok spraken mij wel aan.
Muziek in m'n bagage - Purcell
Als kind vond ik zingen al heel erg leuk, ik zong graag als ik bij m’n moeder achterop de fiets zat. Dat heb ik me in ieder geval laten vertellen. Maar ja zingen in huis bij iemand die het echt kan, dat is toch wel een beetje raar. Ook al is het maar onder de douche, tijdens de afwas of als de radio aan staat. Gelukkig was hij ook vaak weg dus tijd genoeg om wel -lekker vals- met de radio mee te zingen. Daarnaast gaf hij ook zangles en toen ik dat eenmaal een paar keer had gehoord, was de schaamte weg….het kon altijd erger! Een opluchting voor mij,… niet persé een compliment voor leerling X.

Maar goed, door Paul leerde ik klassieke muziek kennen en kwam ik op plaatsen waar ik anders nooit geweest zou zijn. Ik noem een klooster in Tibet, een school in Nepal of de grote kerk in Naarden voor de jaarlijkse Matheus Passion. Af en toe luister ik nog wel eens klassieke muziek, lang niet meer zo vaak. Dáár zou ik eens meer tijd voor moeten maken, klassieke muziek vind ik heel rustgevend. Of toch niet? Keuzes, keuzes, keuzes.

De volgende
De destijds, ideale schoonzoon, Paul moest plaats maken voor een nieuwe man. Dat was er meer 1 in de categorie enfant terrible van 20 jaar ouder. Ja nog meer shock and horror. Wat hij meebracht voor mijn muziek bagage was Genesis. Je weet wel….”I can’t dance” met dat leuke clipje. Genesis is zoveel meer dan alleen dat nummer. Ik denk dat ik bijna elke dag wel iets van Genesis heb gehoord x 5 jaar x 365 dagen= heel veel Genesis :-). Maar met zo’n 15 studio albums, meeeeer dan genoeg nummers om uit te kiezen. Genesis was voor hem veel meer dan muziek, het was bijna een religie, niet zo gek met die naam natuurlijk.
Muziek in m'n bagage - Genesis

Daarnaast had hij een kleine muziek liefde on the side en dat was Kayak. De band, niet de boot. Kayak is een Nederlandse rock -!- band en t is er 1 van een tijdje terug. In 2012 bestonden ze 40 jaar. Dat krijg je met oudere mannen in je leven. Maar ik moet zeggen, ik vond het ook interessant en nu ik deze blog post schrijf, heb ik toch hun grootste hit “Ruthless Queen” even opgezet. En zo ook even “Starlight Dancer”.

Daarnaast hebben we samen ook Coldplay ontdekt. Ik kende ze al wel maar dat was onze gedeelde muziek interesse. Gelukkig woonden we een tijdje ergens zonder buren en wat heerlijk om dan “Yellow” keihard aan te zetten. Muziek van Coldplay maakt me vrolijk en volgende week ga ik het weer meemaken! In de Arena, niet ideaal als het om muziek gaat. Maar ja ook niet ideaal voor voetbal 😉 Ik ben heel benieuwd, ik hoop op een vrolijk en kleurrijk spektakel!

Mijn huidige lief
Natuurlijk heeft mijn huidige lief ook iets toegevoegd aan mijn muziek bagage,…. Bruce “The Boss” Springsteen. En dat was waar ik gisteren uithing, op het Malieveld bij The Boss. Een betere mogelijkheid om Bruce in je achtertuin te zien, is er niet. Het was alweer de 4e keer dat ik deze 67 jarige -!- man met de E Street band zie optreden. Zie jij je vader nog zo staan rocken?

Een zeer gemêleerd publiek van ruim 65.000 man stond te genieten met een grote G. Het was geweldig, zo positief, vol energie en het plezier straalt er vanaf. Prachtig om daar te staan en het echt te beleven, dat is zo mooi aan naar concerten gaan, daar kan geen surround sound tegenop.
Muziek in m'n bagage

Nog een bijdrage aan mijn muziek bagage is Muse. Gitaarmuziek met een boodschap, Muse is altijd bezig met de wereld om zich heen. Dat komt zowel in hun teksten als is de geweldige shows terug. Daar maken ze gebruik van alle mogelijke visuele ondersteuning. Nooit saai….Plug in baby!

Oja ik heb natuurlijk zelf ook voorkeuren, ik houd van Pearl Jam. Wie houdt er u niet van hun legendarische album Ten? Of de Red Hot Chili Peppers die sinds “Under de Bridge” toch steeds opdoken bij mij. Oja en Acda en de Munnik natuurlijk, een beetje Nederlandstalig ontbreekt niet in m’n muziek collectie.

Mijn route…
– ga naar een concert…de sfeer, de live muziek, de trillingen die je voelt, een beleving!
– stel je open voor de muziek interesse van je lief, wie weet ontdek je een pareltje
– muziek kan werken als energizer, lees mijn eerdere blog over muziek

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.