Multitasken in je vrije tijd ziet er ongeveer zo uit; je zit op de bank, je klets wat met je lief, Ipad open en de TV staat aan. Een situatie die je elke huiskamer tegen kunt komen. Gooi ook die telefoon er nog in, toch even die apjes checken want stel je voor dat je iets mist. Je checkt ook nog even je mail. Hmm dit is een mailtje waar je toch nog even antwoord op wilt geven.

Voor je het weet, ben je een half uur verder, ben je de draad van de serie kwijt, weet je niet meer op welke site je die aanbieding voor die vakantie had gezien én ben je uitgeput omdat het beantwoorden van die mail meer tijd in beslag nam dan je dacht. Multitasken is dus toch niet zo efficiënt.

Herkenbaar? In meer of mindere mate vast wel. En dan heeft je lief nog niet eens iets belangrijks gezegd. Of wacht toch wel en is dat ook langs je heen gegaan. Voeg er nog een kleuter aan toe en weg is je avond. Niet dat het bij mij elke avond zo gaat maar ik merk wel dat zulke avonden een soort van onbevredigend zijn. En onrustig zijn.

Alléén film kijken
Laatst heb ik film gekeken, alleen maar film gekeken, zonder telefoon, tablet of andere afleiding. En dat was leuk, niks mulitasken! Het opmerkelijke was dat ik ergens na een kwartier tot de conclusie kwam dat ik de film al gezien had. Hoogstwaarschijnlijk was ik de eerste keer druk met allerlei andere dingen en stond de TV aan als achtergrond. De avond daarna heb ik uitgetrokken om te lezen, ook daar merkte ik gelijk dat het een hoop rust geeft als je die telefoon in de andere kamer lekker aan de lader legt en gewoon gaat lezen.

Nooit multitasken en altijd alles met je volle aandacht kunnen doen, is natuurlijk een utopie. Zeker als je een kleuter hebt. Maar de tijd die je dan echt zelf in kunt delen, wil ik dan graag wat relaxter indelen. Of in ieder geval zo dat wát je dan doet, je het wel met je volle aandacht doet. Ga je de kroeg in, ga dan ook om bij te praten met een vriendin, ga je naar de film, zet die telefoon dan echt uit.

Ondertussen op je werk
Ik zie het al helemaal voor me.
Recruiter: “Onze organisatie kan soms behoorlijk hectisch zijn, kun je dat aan meer dingen tegelijk regelen?”.  Sollicitant: “Ja maar ik functioneer het beste als ik 1 ding tegelijk doe”.
Multitasken, lekker niet doen - Post it
Voel je ook dat het niet helemaal het antwoord is waar de recruiter op hoopte? Of verwachtte?
Het zou kunnen dat deze sollicitant niet terug mag komen voor een tweede gesprek. Maar de waarheid is, iedereen functioneert beter als je niet iedere keer hoeft te switchen tussen taken. Of twee dingen tegelijk moet doen. Multitasken, niemand kan het echt. Nee, jij ook niet! Onze hersenen zijn daar niet voor gemaakt.

En ja toch zul je op je werk 2 of meer dingen tegelijk moeten doen. Dat is ook geen ramp. Maar de dingen die er echt toe doen, gaan stukken beter als je daar echt al je tijd en aandacht voor reserveert. En de dingen die er toe doen, zijn de dingen die bijdragen aan de doelen die jij -en je manager- hebben gesteld.

Even quick and dirty op Google gekeken -ja, je moet ergens beginnen- en een onderzoek uit 2009 opgedoken. Multitasken is geen kwaliteit, het is niet slim of efficiënt. Dus, vertel jij het je manager of zal ik het doen?

Mijn route
– Gelukkig, ik hoef niet terug naar 10 balletjes hooghouden want multitasken is niet efficiënt
– ik 2 avonden in de week om écht iets te doen, met je volle aandacht. Het hoeft niet van 19.00 tot je naar bed gaat maar ga eens echt een film kijken, zonder telefoon of Ipad. En als je de tijd neemt voor een boek, hoeft het echt niet gelijk Tolstoy te zijn. Chick lit, altijd goed
– Van sommige programma’s word ik blij dus reserveer ik 2 TV avonden. Ik ben er nog niet aan toe om te delen wat ik dan kijk :p

“Multitasking means screwing up several things at once” unknown

 

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.