Ja of gewoon een verwende, luie zeikerd. Dat kan ook nog. Laten we er met open vizier ingaan.

Zweverig
Ruim een jaar geleden schreef ik een blog over indrukken, verwachting én over de prachtige film ‘A Star Is Born’. Vorige week zat ik precies daar weer; het gevoel dat er haast wel iets mis met mij moest zijn, ik pas niet pas in deze tijd.

Geen idee hoe het zo komt maar de term hoogsensitief of hooggevoelig roept bij mij een zweverig beeld op. Er doemen beelden op van aura’s lezen, tarotkaarten trekken, bomen knuffelen en veel drama.

Persoonlijkhiedskenmerk
Ik weet het, niet terecht want een hoogsensitief persoon of hsp is gewoon een term uit de psychologie. Sinds 1992 bekend geworden voor Elain Aron, die veronderstelt dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij de wereld op een andere manier ervaren. Het is één van de vele persoonlijkheidskenmerken, die toegekend kunnen worden aan een persoon.

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Dat wil zeggen dat ze een aangeboren sensitiviteit voor omgevingsprikkels hebben aldus Psychologie Magazine. Daar is niks zweverigs aan, de één is goed in talen, de ander heeft meer met cijfers en een derde is dus gevoeliger voor prikkels uit de omgeving.

In de dierenwereld vertaalt dat zich naar een dier wat net iets waakzamer is dan de rest van de groep. Iets wat zeker een functie heeft als je als zebra lekker staat te chillen op de savanne in Kenia. In de kantoortuin vertaalt dit zich naar een collega die helemaal gek wordt en onder een bureau gaat zitten, ogen dicht en handen op zijn oren. Ontsnappen aan alle indrukken die extra sterk binnenkomen.

Zou ik…?
Ondanks dit logische verhaal, misschien dat van die collega onder zijn bureau iets minder, bleef het bij mij en 2 vrienden een wat lacherig onderwerp. Maar goed, af en toe kan het geen kwaad om eens wat te lezen. Ik deed een mini-onderzoek op het internet om zo veel mogelijk te lezen over hoogsensitief zijn. Het was interessant, ik herkende veel dingen.

Dingen die ik hiervoor niet echt kon plaatsen maar die ik wel regelmatig voelde of zag bij mezelf. Dingen die ik los zag zoals veel behoefte hebben aan me-time en emotioneel kunnen worden om niks, leken bij hooggevoeligheid samen te hangen.

Kenmerken
Na mijn internet mini-onderzoek kwam ik de volgende kenmerken tegen die veel werden genoemd in verband met hooggevoelig zijn:

– sterk ontwikkeld inlevingsvermogen (en graag willen helpen)
– creatief (vaak ook meer van kunst, muziek en natuur genieten)
– van rust houden (veel tijd nodig hebben om indrukken te verwerken)
– scherpe zintuigen
– perfectionistisch
– lang nadenken over beslissingen
– snel geraakt worden, door situaties of emoties van anderen
– opgejaagd voelen en daardoor gestressed
– snel stemmingen of sferen aanvoelen

Ik zie dat ik zeker kenmerken heb die passen bij het label hoogsensitief. Maar dit allemaal is zo subjectief dat het lastig te labelen is. Niet dat ik alles gelabeld wil hebben maar het maakt het wel handiger om dingen uit te leggen aan anderen. Het lezen van deze kenmerken en de herkenning voelt een beetje als het lezen van een horoscoop; er zit altijd wel iets in wat bij je past.

Complex gebeuren
Mijn grootste issue vlak na m’n burn-out was dat ik lang niet meer zoveel kon als ik daarvoor kon. Minder belastbaar. Nu ben ik in de fase dat het zeker oké is dat ik niet meer 10 ballen in de lucht kan houden. Ik moet m’n energie slim inzetten. Zowel qua werk als privé scherpe keuzes maken. Zo nu en dan een middagdutje. Slapen, dat lijk ik altijd te kunnen. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe ik dat zinvol kan inzetten trouwens. Suggesties zijn welkom 😉

Ondanks de wetenschap dat ik minder belastbaar ben, ik voel wanneer ik rust moet nemen en ik niet de energie heb om altijd maar door te gaan, stelde ik mezelf de laatste tijd toch regelmatig de vraag; is dat prima of is dat ‘zorgelijk’ ? Zat ik misschien -weer- in een burn-out of was ik depressief?

Oplossen of aanpassen?
Na het zien van een interview met Fleur van Groningen op YouTube, wist ik het wel gelijk weer, je moet niet leven naar de “normaal van anderen”. En zoals YouTuber Furtjuh in het theater zegt; je bent goed genoeg.

Toch is het te makkelijk om te denken dat dan alle twijfel weg is. Zeker als pleasen je 2e aard is. Je leeft toch in een wereld waar iedereen zijn ‘eigen normaal’ heeft. Soms botst dat. Af en toe frustreert het. Dat is lastig want dit hoort echt bij mij.

Misschien zijn de dingen die zo sterk aanwezig zijn bij mij, ook wel mijn talenten. Ik weet in ieder geval dat empathisch zijn mijn wereld wel groter maakt. De interesse voor anderen en kunnen ‘zien’ waar de ander vandaan komt, dat vind ik fijn. In zakelijke setting kan het helpen om te begrijpen waarom collega’s dingen niet of juist wel doen. Zou creatief zijn misschien ook een talent van mij zijn. Wie weet 😉

Al met al durf ik geen sluitende conclusie te trekken. Maar dat hoeft ook niet, het was weer even een mooie oefening in bewustwording, je niet gek laten maken en accepteren dat dingen soms zo zijn. En het is echt niet zo dat ik alleen maar binnen zit, niks kan hebben, dingen altijd anders wil en voortdurend moe ben. Op zich ben ik nog best leuk gezelschap!

* ik gebruik de termen hooggevoelig en hoogsensitief door elkaar maar bedoel hetzelfde.

Mijn route…
– of ik hooggevoelig ben, daar ben ik niet uit maar ik zit zeker ook niet in een burn out of depressie
– goed om bewust om te gaan met de hooggevoeligheidskenmerken die ik duidelijk herken en proberen die in te zetten op een positieve manier
– misschien toch even een dutje doen straks

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.