Geld maakt niet gelukkig! Ik denk dat dat alleen wordt geroepen door mensen die een stabiele, toereikende inkomsten bron hebben. En geld maakt gelukkig is misschien ook niet helemaal waar maar het geeft wel een hoop rust. Geld blijft een middel maar dat middel hebben we toch echt wel nodig.

De afgelopen jaren is mijn financiële situatie matig geweest, net wel, net niet genoeg geld. Gelukkig bevind ik me in de gelukkige situatie dat ik een lief heb die wel een steady inkomen heeft en dat wil delen. Toch voelt dat niet fijn.

Leuk kost vaak geld
Pak je vind-ik-leuk lijstje er eens bij. Noem eens wat dingen die je leuk vindt. Ik kom dan op; in de lente op t terras zitten met een kopje thee, gezellig eten met vrienden of de kroeg in, weekendje weg, lekker tennissen. Heerlijk met een nieuw tijdschrift op de bank. Allemaal vrij eenvoudige dingen die niet -meer- vanzelfsprekend zijn als je weinig geld hebt.

Ja, ik weet het, je kunt ook met je thermosfles thee in t gras gaan zitten in het Haagse bos of op t strand. En ja je hoeft niet uit eten te gaan met vrienden maar gewoon thuis koken, maar zelfs dat kost -extra- geld. Geluk zit in kleine dingen, dat soort uitspraken. Helemaal waar maar met een kanttekening wat mij betreft.

Ik tennis graag en ik vind het sociale aspect ook heerlijk. Na een training lekker wat drinken, bij praten, de koers voor het kampioenschap uitstippelen enzo. Maar er zijn ook periodes geweest waar ik wat minder ging tennissen omdat ik zo blut was dat een rondje geven, al lastig was. Of bewust even een toernooi oversloeg want het kostte inschrijfgeld én een drankje als je won. Het is super suf, ook als ik het zo nalees, lijkt het allemaal wat overdreven. Maar dat is het niet. Zo kunnen geldzorgen je dagelijkse leven beheersen.

Maslow
Het is een soort van luxe probleem en toch ook weer niet. Als we kijken naar de behoefte piramide van Maslow, zien we dat bij het 2e niveau ook behoefte aan zekerheid staat. Uit ervaring  weet ik dat als je weinig geld hebt, die behoefte al niet volledig bevredigd wordt. Alle afwegingen draaien om het thema, heb ik daar geld voor? Dat is ontzettend vermoeiend. En dan neem ik even aan dat je je vaste lasten kunt betalen. Want als je dat niet kunt, is die piramide helemaal wankel.

Nog steeds is het niet zo vanzelfsprekend. Komende week is er een vriendinnetje jarig, ze woont niet in Den Haag dus moet ik met de trein. Cadeautje…tsja is geen must maar ik vind het wel leuk om iets te geven. Daar krijg ik wel een positieve vibe van.
Geld maakt niet gelukkig...of toch wel? - Maslow

In principe zegt Maslov dat je het stap voor stap is. Ondanks dat weinig geld onzekerheid met zich meebrengt, heb ik niet het idee dat ik niet geaccepteerd word door mensen om me heen.  Mocht dit anders zijn, graag een PM ;-). Ik ben tevreden over mijn sociale contacten.
Maar ik kan me voorstellen dat als je nooit een rondje geeft of altijd “naar de wc” bent als de rekening komt of altijd nee zegt tegen uitnodigingen om bv naar de film te gaan, mensen wel geneigd kunnen zijn, jou minder vaak te vragen. Op een gegeven moment ben je door je ontwijk tactieken heen, je kunt niet altijd ziek zijn.

In de 4e stap gaat het om respect, status en behoefte aan erkenning. Er zijn mensen die status persé aan geld ophangen. Dan ben ik gezien en val ik af. Maar in mijn beleving hangt status ook af van wie je bent als persoon.

En dan zijn we bij stap 5 beland, zelfontplooiing. Bij mij staat het zelfs op mijn vind-ik-leuk lijstje, omschreven als nieuwe dingen leren. Momenteel ben ik vooral dingen aan het leren die mijn leven relaxter, kleurrijker en minder druk maken. En dat doe ik door dingen te lezen. Misschien zou het hele proces sneller gaan als ik dit samen met een coach zou doen. Ik denk zeker dat dat een goede manier is, een professional die je een spiegel voorhoudt. Toen ik in 2010 een burnout had en daar geen ervaring mee had, heb ik een psycholoog bezocht. Dat was heel fijn en nuttig.

Nu heb ik gekozen voor een andere weg. De voornaamste reden is natuurlijk dat ik niet voldoende geld heb om regelmatig een coachgesprek te doen. Maar ik merk ook dat ik het wel fijn vind om me er echt in te verdiepen, uit te zoeken wat voor mij werkt. Ik sta er nu actiever in en ik denk dat het me helpt om dingen blijvend te veranderen. Misschien ga ik over een aantal maanden wel een keer langs bij de coach die me destijds zo prettig heeft geholpen. Gewoon om eens te bespreken wat ik op eigen houtje heb ontdekt.

Oplossing
Nee, helaas kan ik je geen oplossing bieden voor geldnood. Als ik die oplossing had, was mijn geldnood waarschijnlijk al opgelost. Ik maak bijvoorbeeld keuzes aan de hand van m’n vind-ik-leuk lijstje. Een avondje tennissen en drankje doen, vind ik fijner dan een nieuwe trui. En gelukkig ook goedkoper. Ervaringen brengen toch vaker een goed gevoel dat een aankoop. Je praat nog veel langer na over een avondje stappen dan over een nieuwe jas.

Daarnaast is bloggen gelukkig ook gratis en merk ik dat ik daar ook al heel blij van word. Dus ik heb soms ook nog wel een stukje onrust door een minimaal budget maar door keuzes te maken aan de hand van mijn vind-ik-leuk lijstje, voelt het een stuk minder naar. En dat is een begin.

Mijn route…
– door dit blog te schrijven stel ik me kwetsbaar op, naast een burnout ook nog blut. Maar het is wel fijn om het kenbaar te maken. Geen dingen meer verzinnen om ergens onderuit te komen omdat het geld kost. Dat geeft in ieder geval al meer rust.
– weinig geld hebben sucks, maak doordachte keuzes
– probeer toch iets kleins te sparen, al is het maar €7,50 het geeft een goed gevoel

 

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.