Vorige week was ik opzoek naar de flow. Nee, niet het magazine. Maar de modus waarin je alles om je heen vergeet omdat je zo gefocust bent. Als kind leek je daar voortdurend in te zitten. Helemaal de tijd vergeten omdat je druk bezig was in je kasteel. Of het puntje van je tong uit je mond omdat je zo aandachtig aan het kleuren was. Die momenten, ervaren we vaak als geluksmomenten. Als je helemaal ergens in opgaat.

Ik dacht, laat ik het zoeken naar de flow én iets van mijn vind-ik-leuk lijstje maar combineren. Zwemmen is 1 van de dingen waar ik me de flow nog duidelijk van kan herinneren. In een training alleen maar bezig zijn met dat water wegduwen, elke slag was raak, je hoefde er niet over na te denken. En het voelde alsof het vanzelf ging, je leek eindeloos door te kunnen gaan.

Geen garantie
Ok even reëel, na 6 maanden nauwelijks sporten, is die flow geen garantie. Australië is wel een heel fijn zwembadland, bijna overal is een zwembad, het is mooi weer én alles is ingesteld op baantjes zwemmers. Met een “play lane”, “slow lane”, medium lane” en een “fast lane”. Hier stond ik dan, om 06.55u bij de kassa van t zwembad, in de kou. Geen mooie banen maar iedereen die zijn eigen weg moest zoeken. Wat bij mij resulteerde in het slalom zwemmen. Een discipline die de flow niet bevorderde. Maar ook als er banen hadden gelegen, is de flow geen garantie. Soms is het gewoon banen zwemmen waarbij je alles voelt en niks vanzelf gaat.
Flow - fast laneDe flow en geluk
Wat is dan het verband tussen die flow en geluk? Nou ja, geluksmomenten dan in ieder geval. Het heeft weer te maken met aandacht, als jij al je aandacht richt op dat wat je aan het doen bent, zul je vaker die flow ervaren. Er is onderzoek gedaan naar, geluk. Wanneer ervaar je nu t meest van die geluksmomenten? Is dat als je lui op een parelwit strand ligt? Dat zou zeker kunnen, als je die telefoon even wegstopt daar op dat strand bedje.

Maar ik hoop dat je niet alleen dán geluk ervaart. Nu zit ik wel wat onder modaal maar dat parelwitte strand is hooguit een aantal keer per jaar haalbaar. Er zit geluk in veel meer momenten. Mijn zoektocht naar geluksmomenten en de flow, wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben. Maar ik vind het wel boeiend dat je meer geluk zou kunnen ervaren door meer aandacht te geven, te focussen of je te concentreren.

Mijn flow momenten zijn soms heel kort, waardoor ik ze soms amper herken. Zoals net, ik was de 1e versie van dit blog aan het tikken en had een nummer aan staan -Hello van Adele- en ik was zo druk aan het tikken dat ik niet door had dat het nummer afgelopen was. Ik zat helemaal in het schrijven van het blog. Niet dat dit persé een moment van ultiem geluk was maar voor mij wel van een flow, ik was heel gefocust bezig. En die flow was heel productief, dat is ook niet onbelangrijk.

In 1 van mijn vorige blogs had ik het over multitasken. Juist als je iedere keer switcht van het ene naar het andere, heb je geen tijd om echt ergens in te komen. Op die manier krijg je ook bijna nooit die flow en daarmee niet die productieve modus die je juist zou willen hebben.

Koffie drinken
Na die vroege zwembad sessie op zoek naar m’n flow, was het tijd voor een bak koffie. Tijdens zwemmen, zoekend naar die verrekte flow én het ontwijken van andere badgasten, was er weinig gekomen van bijpraten. Op de fiets richting een koffie tentje bij mij in de straat samen met mijn zwembuddy kwam wel het heerlijke gevoel van “yes, ik heb al gesport”. En het was toen 08.35u.

Tijdens het bijpraten merkte ik al dat ik echt in het gesprek zat. Geen behoefte om op m’n telefoon te kijken en oprecht nieuwsgierig naar zijn verhalen. Het kostte geen energie maar gaf juist energie. Natuurlijk helpt het dat hij mijn hele reis en zoektocht begreep. Ook dat is een soort flow, volledige aandacht voor de ander.

Mijn route…
– Zwemmen is voor mij een relatief eenvoudige manier om die flow te bereiken, al is het maar 1 baantje
– We weten het allemaal maar sporten vóór je werk is zo’n goede kick-start
– Duik in het gesprek wat je met iemand hebt, stel vragen, zo kom je er echt in. Tenzij je zo snel mogelijk van iemand af wilt natuurlijk

“Go with the flow ” unknown

 

 

 

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.