In het kader van het 10-jarig bestaan van Couleur-Locale heeft Bert Arons mij een Spectrum Energiemeting® aangeboden. Toen ik op 8 maart -precies een maand geleden- op m’n Facebook pagina mijn blog aankondigde, kreeg ik veel reacties. Waaronder de reactie van Bert. Het enige wat ik op dat moment wist van Bert is dat hij een eigen bedrijf heeft en “iets doet met energie”. Wij kennen elkaar dan ook alleen van naast de tennisbaan.

Super leuk natuurlijk! Maar eigenlijk weet ik helemaal niet wat zo’n energiemeting* inhoudt en energie is zo’n vaag begrip. En ook weer niet want als je zegt dat je ergens geen energie voor hebt, weet iedereen wel wat je bedoelt. Voor ik ja zeg, ben ik even gaan kijken wat het is en hoe het werkt.

In mijn tussenstand van eind maart schreef ik al dat ik toe was aan een nieuwe impuls op m’n reis naar een relaxt en kleurrijk leven. Voor mij heeft een kleurrijk leven sterk met energie te maken.  Energie die bij mij nog niet optimaal is. Deze energiemeting is bewust worden van de aspecten die mij op dit moment energie kosten en energie geven. Gisteren was het dan zo ver, ik ging een energiemeting doen. In de tram op weg naar de energiemeting, merk ik dat ik al een positieve vibe ervoer. Gewoon door t feit dat ik iets nieuws onderneem. Kijk, daar zit de 1e winst al!

Onderwerpen
Maar voor je aan de energiemeting begint, moet je een aantal onderwerpen kiezen waar je de energie van wilt meten. De onderwerpen waar jij vraagtekens bij hebt. De lijst die Bert mij stuurt, heeft wel 138 onderwerpen. Ik voel een beetje keuzestress opkomen. Wel leuk om de lijst door te nemen, de onderwerpen zijn heel uiteenlopend omdat Couleur-Locale energiemetingen doet bij teams in het bedrijfsleven maar ook bij sporters en mensen die een burn-out hebben. Dus je kunt “collega X” aandragen of “wedstrijdspanning”, “je trainer” en zelfs je schoonfamilie….

Op dit moment heb ik overal vraagtekens bij. Nou ja, niet overdrijven…bij veel dingen. Uiteindelijk kies ik voor 5 onderwerpen waarbij de laatste 2 onderwerpen nog wat vaag zijn, daar moet ik nog een keuze maken. Misschien geeft de energie meting me wat richting.

Ik heb gekozen voor de volgende onderwerpen, Bert heeft de definities erbij gezet:

– Marre. Mijn dochter van 4 jaar.
– Financiële situatie. De verhouding tussen het actueel beschikbare geld (inkomsten en spaargeld) en de uitgaven.
– Incasseren. Het omgaan met tegenslag
– Freelancen. Het voeren van een bestaan als zelfstandig ondernemer
– Toekomst (werk). De periode die voor je ligt met betrekking tot betaald werk

Toen ik de onderwerpen zo naar Bert verstuurde, was het ook wel even confronterend. Dit zijn dus 4 of  5 onderwerpen die momenteel veel energie kosten.

De energiemeting
Dat energie en kleurrijk met elkaar verbonden zijn, vind ik niet alleen. Bij Couleur-Locale wordt energie ook in kleur uitgebeeld, de 8 energiebronnen hebben elk een eigen kleur. Elke energiebron heeft een aantal trefwoorden. In het kort, met 35 trefwoorden en een meetlat die loopt van +3 tot -3 meet Bert de energie van mijn onderwerpen. Per onderwerp mag je minimaal 1 en maximaal 8 trefwoorden neerleggen. Alle trefwoorden hebben op de achterzijde een uitleg waardoor het duidelijker wordt of dit precies is wat je wilt zeggen over dit onderwerp.

In het begin moet ik er even in komen, welke trefwoorden passen er bij dit onderwerp en geeft dat me positieve of negatieve energie? Zijn er misschien andere trefwoorden die het gevoel nog beter weergeven? Bert stelt hierin de juiste vragen waardoor je er heel bewust mee bezig bent. Hij zorgt er ook voor dat je bij het onderwerp blijft, dat is soms echt lastig.  Als je je trefwoorden hebt neergelegd, vat hij het nog even samen. Ook erg fijn. Dan kan je altijd nog even een kaartje van -2 naar -1 leggen of toch naar +3 als het echt huppel-energie geeft. Mooie term, ik houd ervan!

Energiemeting vaag of concreet - trefwoordenHet onderwerp freelancen brengt gelijk al een actief gevoel teweeg. Als ik concludeer dat ik te weinig focus aan heb gebracht in de diensten die ik aanbied, wil ik daar gelijk mee aan de slag. Dat zou mijn plezier in het freelancen waarschijnlijk een stuk verhogen.

Het fijne van deze energiemeting echt over mij gaat. Er is geen gemiddelde van Nederland waar je aan het einde van de meting naast wordt gelegd.  Geen hokje of type. Ik rolde er dus niet uit als standaard ontaarde moeder met een snufje gat-in-dr-hand en een flink aandeel gebrek-aan-incasseringsvermogen zonder toekomst beeld.

De uitslag
Volgende week komt de echte uitslag pas, nog even geduld dus. Natuurlijk weet ik welke trefwoorden ik heb neergelegd, nou ja..de meeste trefwoorden weet ik nog. Maar het totaal plaatje per onderwerp gaat Bert visualiseren in grafieken. Weer even een andere manier om je bewust te worden van de resultaten van de energiemeting.

Wat mij opviel was dat trefwoorden die ik nu op -1, -2 of -3 neerlegde, een half jaar geleden zelfs wel op -4 of -5 beland zouden zijn. Sinds ik met mijn reis naar een relaxt en kleurrijk leven ben begonnen, heb ik al stappen gemaakt. Dat wist ik natuurlijk al maar als je zo duidelijk een meetlat voor je zit, wordt die vooruitgang ook meer concreet. Voor mij een bevestiging dat de drukke bende langzaamaan richting relaxt en kleurrijk gaat. En ja de ene dag wat meer dan de andere.

Vaag of concreet?
Terug naar de titel “Energiemeting, vaag of concreet”. In dit geval kan ik zeggen dat ik deze energiemeting, de Spectrum Energiemeting® heel concreet vind. Bewustwording is ontzettend belangrijk en dat zit op diverse niveaus in de meting. Je ziet gelijk wat de balans is op een bepaald onderwerp en door de samenvatting wordt het nog iets duidelijker. Volgende week lees je hoe de resultaten gepresenteerd worden en hoe ik mijn energie kan beïnvloeden om duurzame verandering te weeg te brengen.

Ondanks dat het nieuw en spannend was, was de meting en de sfeer heel ontspannen, dankzij Bert!

Mijn route…
– goed voor het halfvolle glas om me te realiseren dat er aan de onderwerpen die ik heb gekozen, zeker ook energie gevende aspecten zitten
– nog iets meer lezen over energie, “Hoera! Energie” van Bert staat op het to-read lijstje
– nadenken over welke punten ik kan verwerken in mijn concrete-dingen lijstje

*= als ik energiemeting zeg, bedoel ik in deze blog post de Spectrum Energiemeting®

“Energie, daaronder verstaan we de mentale kracht van mensen om tot prestaties te komen”
Bert Arons, bewustmaker

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.