Geweldig, daar zat ik dan op het strand met het besef dat ik burnout verschijnselen had. Nog geen 2 maanden op pad, en nu? Maar ineens viel mij oog die week ook op het artikel “Alleen sukkels hebben het druk” in het NRC. Ja, ik werd in eerste instantie aangetrokken door de titel. Het bleek een recensie over “Busy. How to thrive in a world of too much” van Tony Crabbe. Ondertussen ook uit in het Nederlands met de titel “Nooit meer te druk. Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld”. Het was een feest van herkenning, dit boek moest ik lezen!

In Sydney heb ik het boek gekocht, daarvoor was ik echt veel te druk met keihard genieten en veel dingen zien….heel veel dingen. Tot ik er moe van werd.
Druk druk druk overal en altijd - Tony Carabbe

Het boek is zo de moeite waard, het inspireert me enorm. Het is aan de ene kant een ontzettend lekkere page turner. Het is toegankelijk, prettig geschreven en -voor mij- heel herkenbaar. Maar ik merk ook dat ik de stukken die ik lees, ook echt even moet laten bezinken. Ik heb ontzettend veel herkenningsmomenten gehad. En ook al wat inzicht in waar het bij mij dan mis lijkt te gaan. Nu de oplossingen nog 🙂

Herkenning
Een feest van herkenning dus; iedereen is tegenwoordig maar druk, je lijkt geleefd te worden door alles wat gedaan “moet” worden en langzaam maar zeker lijk je uit het oog te verliezen dat het jouw leven is. Een leven waarin jij keuzes zou moeten maken en tijd zou willen doorbrengen met je gezin of vrienden die dichtbij je staan.

Zo voelt het soms bij mij ook en misschien hoor ik niet thuis in deze tijd. Veel te veel indrukken en dan heb ik nog maar 1 kindje, geen baan – hoewel dat misschien onrustiger is dan wél een baan- en niet eens Snapchat, Twitter, Instagram of Tinder. Okay, ik beken ik heb wel Netflix. Je moet toch ergens ontsnappen aan de drukte?

Het boek
Terug naar het boek. Wat ik heel fijn vind, is dat het gevarieerd is. Het gaat over werk situaties, het gezinsleven, het heeft praktische opdrachten en geeft veel achtergrond informatie. Ik houd van wat achtergrond informatie. Voor mij is dat vaak een motivatie om een bepaalde verandering wel of niet door te willen voeren.

Met achterin handige starterskit voor wie écht iets wil gaan veranderen. En ja, daar staat echt dat je een lovely new notebook mag gaan kopen.
Druk druk druk altijd en overal - lovely notebook

Om je een indruk te geven van het boek, hierbij een TedX van begin december vorig jaar. Daarin veel aansprekende voorbeelden. Overigens vind ik Tony Crabbe niet de meest inspirerende spreker ever maar het geeft de lijnen van het boek aardig weer.

Het boek geeft veel verschillende ideeën, rondom 3 thema’s.
Beheersing: jij staat aan het stuur van je eigen leven. Ja, duhuh, maar hoe vaak hoe vaak heb je t idee dat je geleefd wordt of gewoon maar doorgaat. En uitgeput op de bank neerploft?
Onderscheiding: waar draait het écht om in je leven of op je werk? Waar maak je het verschil, doe dingen die dáár aan bijdragen.
Betrokkenheid: doe dingen bewust, met je volle aandacht. Niet alles hoeft groots en meeslepend te zijn. Het mag uiteraard wel.

Je kunt zelf het momentum creëren voor veranderingen. Nee, je hoeft niet te wachten tot het volle maan is, je baas in een goede mood is of je kind uit huis is.

Door het gebruiken van de thema’s blijft het boek niet hangen, niet te veel herhaling. Al blijft “focus” een parade paardje. Je zou bijna gaan denken dat het belangrijk is…

Een ander plus punt vind ik dat het deels over productiviteit gaat maar niet met als doel meer taken aan te kunnen. Maar om taken beter te doen, om meer tijd te hebben voor de dingen die er echt toe doen.

Mijn route…
– dit boek gaf niet alleen de inspiratie en het inzicht wat ik nodig had om dingen te gaan veranderen maar het gaf ook voldoende praktische tips die bij mij passen.
– lees het artikel “Alleen sukkels hebben het druk”, herken je niks, lees dan het boek maar niet
– ‘k ga proberen om kleine dingen aan te passen, niet gelijk radicaal alles omgooien

 

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.