“De kracht van kwetsbaarheid” dát doet misschien een belletje rinkelen. Het is 1 van de bestsellers van Brené Brown, een professor aam de Universiteit van Houston waar ze onderzoek heeft gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. De ondertitel van het boek is, “Heb de moed om niet perfect te willen zijn”. Ik werd getrokken door de titel en ondertitel, ….dit boek moest ik lezen!

Wordt vervolgd…
En sindsdien ligt het boek opengeslagen op blz 48. ik kom er niet doorheen :p
Ook al noemt Oprah het “Mijn nieuwe Super Soulmate” en is het een New York Times-besteseller geworden. Ik zou een uitgebreid verslag van het boek willen delen maar daarvoor moet je niet bij mij zijn. Nu ik dit blog zo tik en ik nog een keer de samenvatting op de achterkant lees, denk ik…heel interessant. Ik geef het over een tijdje wel weer een kans en tot die tijd blader ik er doorheen en lees stukjes en beetjes.
De kracht van de kwetsbaarheid - het boek

TED
Maar gelukkig hebben we tegenwoordig TED talks, ideas worth spreading. Je middelbare school leeslijst door kwam met boeken waarvan ook een film gemaakt was -ontkennen heeft geen zin. Tegenwoordig kun je de clou van zelfhulp-, en managementboeken via Ted meekrijgen. Thanks TED! Dan dus “even” de TED talk van Brené Brown over kwetsbaarheid. Dit is 1 van de 20 populairste TED talks en is al 25.397.271 x bekeken!

Ik vind het indrukwekkend en mooi wat ze vertelt. Ik herken dingen, het verdoven van emoties door gewoon maar door te gaan, te doen zonder stil te staan bij wat je aan het doen bent. Stel je voor dat er een gevoel of emotie opkomt. Help!

Of het streven naar perfectie. Wat is het lastig om daar vanaf te komen zeg, …pfffff
Hoewel ik niet zo gevoelig ben voor de maatschappelijke standaard van perfect, die met de dure auto, het altijd opgeruimde huis, veel vakanties en het gemiddelde van 1,7 kinderen. Maatschappelijke status is niet mijn valkuil maar die persoonlijke drang naar perfectie is vermoeiend en bracht me in het verleden in problemen. Ik leg de lat te hoog, niet meer doen dus. In de afgelopen maanden heb ik dat ook wel heel vaak bewust bij stil gestaan. Maar eenvoudig is het niet. De nieuwe mantra moet worden “I am enough”, kort maar krachtig.

De kracht
Ik ondervind tegenwoordig regelmatig dat je met kwetsbaarheid dingen kunt bereiken, dat het ook een kracht kan zijn. Met mijn blog stel ik me kwetsbaar op en het voelt als een bevrijding, ik hoef niet te doen alsof het allemaal gaat zoals mensen verwachten. Reacties op mijn blog gaan vaak over herkenning en een soort opluchting “zie je, ik ben niet de enige”.

Het zorgt voor nieuwe verbindingen en dat vind ik leuk. Nieuwe gesprekken en meer nieuwsgierigheid. Oja, je kwetsbaar opstellen is dus iets ánders dan alles op social media gooien. Daar kun je mensen van minuut tot minuut volgen. Ik deel alleen dingen waarvan ik denk dat waardevol is om te delen. Dat ik net al 3 x naar beneden ben gelopen omdat ik steeds weer iets vergat, is nauwelijks het delen waard. Al herkennen vast genoeg mensen dit. Sta je net weer boven, denk je….ow shit dáárom ging ik naar beneden.

Ik kan nu vrijuit praten over waarom ik niet mee ga met een tennis uitje naar Spanje, die € 300,- is gewoon niet de slimste keus. Het was fijn om dat afgelopen zondag op een borrel gewoon te kunnen zeggen. En ik kan ook zeggen dat mijn pogingen om als freelancer te werken in de content marketing en social media verleden tijd zijn. Geen energie vretende pogingen meer om iets te doen waar ik maar half gelukkig van werd. In plaats daarvan, ben ik mezelf aan het her ontdekken en dat is nog veel leuker. Jezelf ontdekken klinkt een stuk ondernemender dan werkloos zijn. Ik voel me ook niet werkloos, ik heb genoeg te doen. Jezelf blijven triggeren, is hard werken! Maar heel erg leuk.

Mijn route…
– blijf bij jezelf zonder gelijk alles te delen
– zoeken naar nieuwe verbindingen en kansen die mij helpen om mijn nieuwe ik vorm te geven
– de lat niet te hoog leggen maar ook zeker niet te laag, ik wil mezelf wel uit blijven dagen

“I am enough”
Iedereen (maar te weinig mensen leven er naar)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hoe pak jij de drukke bende in je hoofd aan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.